HonkbalWeek Haarlem | Teams
16447
page,page-id-16447,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

De teams

Hieronder vindt u informatie over de teams die meedoen aan de honkbalweek.

Nederland

 

Natuurlijk zal het Nederlands team meedoen aan de 28e Honkbalweek Haarlem. Alle 27 voorgaande edities was Oranje van de partij en is daarmee dan ook onze oudste en trouwste deelnemer. De honkballers van ons Koninkrijk behoren al jarenlang tot de wereldtop en staan sinds jaar en dag in de top 5 van de wereldranglijst. Een prestatie van formaat. Toch wisten zij de Honkbalweek pas drie keer te winnen wat aangeeft hoe sterk het toernooi bezet is! In 2016 zal het team bestaan uit de topspelers van onze Hoofdklasse wellicht aangevuld met enkele profs.
Klik hier om het roster te zien van team Nederland

Beeld HWH 500x500 px10
Beeld HWH 500x500 px11

Japan

 

Japan neemt in 2016 alweer voor de 14de keer deel aan de Honkbalweek Haarlem. Het land, dat garant staat voor tactisch sterk en goed verzorgd honkbal, won het toernooi 3 keer. De komende editie zal Japan vertegenwoordigd worden door een team samengesteld uit spelers die in de Tokyo Big 6 competitie uitkomen. Deze competitie die in 2015 90 jaar bestaat, geldt als de sterkste universiteitscompetitie in Japan. 6 Gerenommeerde universiteiten uit de regio Tokyo spelen tegen elkaar in een voorjaars- en een herfstcompetitie. De wedstrijden tussen de Keio en Waseda universiteiten trekken vaak zelfs meer toeschouwers naar het stadion en kijkers op televisie dan de finale van Nippon Professional Baseball. De winnaar van de voorjaarscompetitie mag aantreden in de All-Japan University Baseball Championship Series. Deze werd in juni 2015 voor de 5de keer gewonnen door Tokyo Big 6-deelnemer Waseda University. Van de 22 spelers die in de selectie voor het collegiate national team van Japan zitten, spelen er momenteel 9 voor 1 van de Big 6 universiteiten. Er zal in 2016 dus een ijzersterk Japans team staan!
Klik hier om het roster te zien van team Japan

Australië

 

Australie zal dit jaar voor de vierde keer deelnemen aan de Honkbalweek Haarlem, na 1978, 1992 en 1998. In 1998 verloor Australië na 10 spannende innings in de finale van Cuba met 7 – 5. Na afloop van dit toernooi ontving outfielder Grant McDonald als most valuable player de Jacques Reuvers Award. En in 1992 won tweede honkman Andrew Scott de award voor beste slagman. Beide spelers zijn grootheden binnen het Australische honkbal. Zij namen deel aan de Olympische Spelen, werden verschillende malen tot All Star verkozen in de Australian Baseball League en speelden op hoog niveau in independent leagues in de Verenigde Staten en Japan. Na Scott en McDonald zijn er steeds meer Australische spelers doorgebroken en in de hoogste regionen van het honkbal beland. De bekendste namen zijn Liam Hendriks die momenteel speelt voor de Oakland Athletics en Grant Balfour van de Tampa Bay Rays. En in februari 2016 plaatste Australië zich voor de World Baseball Classic van 2017 door te winnen van De Filippijnen, Zuid Afrika en Nieuw Zeeland. De Australian Baseball League is een sterke competitie, die in 2009 opgezet is met behulp van Major League Baseball en steeds meer media aandacht krijgt. Deze competitie wordt ook steeds meer als een goede voorbereiding gezien voor professionele leagues elders. De Nederlandse pitcher Loek van Mil speelde bijvoorbeeld tijdens het zojuist geëindigde seizoen bij Adelaide Bite en zal zich straks gaan melden bij de Minnesota Twins voor spring training. Kortom, Australië is een honkballand in opkomst en zal tijdens deze Honkbalweek zeker voor verrassingen gaan zorgen.
Klik hier om het roster te zien van team Australië

australia
taiwan

Chinese Taipei 

 

Chinese Taipei nam in 1984 voor het eerst deel aan de Honkbalweek en kwam sindsdien nog vele malen terug. Het land behaalde haar beste resultaat in 2008, toen het achter Cuba en de Verenigde Staten derde werd. Chinese Taipei is eigenlijk niet meer weg te denken uit het deelnemersveld. De sympathieke ploeg speelt altijd gedreven en gedisciplineerd. En het kan ook ieder jaar weer rekenen op een trouwe schare fans op de tribune.
Chinese Taipei beschikt over een sterke professionele competitie: de Chinese Professional Baseball League. Jair Jurrjens, spelers van het Nederlands team, tekende onlangs een contract bij de Uni-President 7-Eleven Lions uit Tainan City. Tijdens het Premier 12 toernooi met de 12 sterkste landen ter wereld dat in november 2015 gehouden werd in Japan en Chinese Taipei, wist Chinese Taipei zich net niet te plaatsen voor de kwartfinales. Het moest op runsaldo Puerto Rico voor laten gaan. Het land is echter al jaren een vaste waarde in de top van het mondiale honkbal. Ook op amateurniveau presteert het land uitstekend. In 2015 behaalde Chinese Taipei goud bij de Universiade in Zuid Korea. Chinese Taipei komt altijd met een sterke amateurploeg naar Haarlem.
Klik hier om het roster te zien van team Chinese Taipei

Curaçao

 

Het eiland is onlosmakelijk verbonden aan de rijke historie van het honkbal in het Koninkrijk der Nederlanden. Van Simon Arrindel tot Andrelton Simmons, Curaçao heeft vele uitstekende spelers voortgebracht. In 1966 was het team van De Nederlandse Antillen voor de eerste keer deelnemer aan de Honkbalweek Haarlem en sindsdien zijn er vele mooie wedstrijden gespeeld waarin spelers uit Curaçao en de overige Antillen een hoofdrol hebben vertolkt. Zo vindt u in het boek “25 Haarlemse Honkbalweken – Een groot feest” een hoofdstuk terug over de Antilliaanse inbreng in de Honkbalweek. Tijdens de Honkbalweek van 1968 speelde Arrindel, samen met Hudson John en Hamilton Richardson, met Nederland tegen De Nederlandse Antillen. Wilfred de Caster dwong in deze uiterst spannende wedstrijd nog bijna een verlenging af met een steelpoging op thuis nadat Hamilton Richardson Nederland op voorsprong had gezet met een homerun. Het publiek kwam hiervoor graag naar het stadion en dat is nog steeds zo. Teams uit de Antillen namen deel aan nog eens 6 edities van de Honkbalweek, voor de laatste keer in 2008. Deze teams waren altijd publieksfavoriet.
En tijdens de Honkbalweken in de jaren negentig werd er ook iedere editie een demonstratiewedstrijd gespeeld tussen Aruba en Curaçao. Deze wedstrijden waar Antilliaanse spelers uit de Nederlandse competitie aan meededen, waren kwalitatief hoogstaand en zorgden voor zeer veel sfeer op de tribunes.
Veel spelers uit Curaçao komen uit voor het Koninkrijksteam. En momenteel is een aantal spelers afkomstig van het eiland uitgegroeid tot een bepalende speler in de Major League. Denk, naast Andrelton Simmons, bijvoorbeeld aan Kenley Jansen van de Los Angeles Dodgers en Jonathan Schoop van de Baltimore Orioles. En er komt meer talent aan! Er zal dus gegarandeerd een sterk team uit Curaçao gaan deelnemen aan de 28ste editie van de Honkbalweek.
Klik hier om het roster te zien van team Curaçao

curacao