Historie

In de wereld van de honkbalsport is de Honkbalweek Haarlem een naam die synoniem staat voor een internationale hoogwaardige competitie, waarbij tradities gevierd worden en innovatie omarmd wordt. Dit evenement heeft sinds de oprichting in 1961 een bijzondere plaats ingenomen in de harten van honkballiefhebbers over de hele wereld.  

De Honkbalweek behoort tot het cultureel erfgoed van Haarlem. De geschiedenis van de Honkbalweek Haarlem begon toen een groep enthousiaste honkballers en fans de droom koesterde om een internationaal toernooi te organiseren dat de beste nationale teams en talenten bijeenbracht. In 1961 werd deze droom werkelijkheid toen de allereerste Honkbalweek Haarlem werd gehouden. Dit toernooi, toen nog gespeeld aan het Badmintonpad, werd een groot succes met deelname van teams uit verschillende landen en een grote schare supporters.  

Legendarische momenten 

Vanaf de tweede editie werd het toernooi georganiseerd in het Pim Mullierstadion in Haarlem. Gedurende de decennia die volgden, heeft de Honkbalweek Haarlem talloze legendarische momenten voortgebracht. Het toernooi was- en is- een broedplaats voor talent en bracht enkele van de grootste namen in het de honkbalwereld voort. Veel deelnemers aan de Honkbalweek Haarlem zijn uitgegroeid tot professional in de twee grootste honkbalcompetities ter wereld: de Major League Baseball of Nippon Professional Baseball league.  

Ook de deelname van bijzondere teams zoals ‘the Sullivans’ uit Grand Rapids, Michigan, die een combinatie brachten van hoogwaardig honkbal en entertainment, was baanbrekend in Nederland. Naast deelnemende teams, zijn ook de toeschouwers een belangrijk onderdeel van de gedeelde herinnering. De sportieve en enthousiaste houding van de fans, zorgt voor een verbindende en sfeerverhogende ervaring voor alle betrokkenen.  

Team Kingdom of the Netherlands heeft het toernooi vijf keer gewonnen (2004, 2006, 2010, 2016 en 2022). Kijk hier voor een overzicht van alle edities en winnaars.