Zes landenteams deze zomer aan zet in Haarlem

De editie van 2024 wordt bijzonder spannend! Zes topteams komen naar Haarlem om de felbegeerde winst te bemachtigen. Tussen 12 en 19 juli wordt er weer tophonkbal gespeeld in het Pim Mulierstadion. De landenteams van USA, Italië, Chinese Taipei, Japan, Spanje en Kingdom of the Netherlands komen in actie. Lees hieronder wat meer informatie over de deelnemers!

Spanje

Hoewel de Zuid-Europeanen voor het eerst afreizen naar Haarlem, kun je dankzij hun vijftien bronzen medailles op het Europees kampioenschap met recht zeggen dat zij al sinds mensenheugenis de best-of-the-rest zijn achter Nederland en Italië.

De laatste jaren lijkt de ploeg van bondscoach Nelson Prada steeds meer in staat de dubbel-hegemonie te doorbreken. De Europese titel van vorige zomer bewijst dat de Spanjaarden zich tegenwoordig zelfs goed kunnen meten met de eeuwige rivalen.

Dit succes danken de Spanjaarden ook aan een groot contingent Zuid- en Midden-Amerikaanse spelers. De selectie bestaat namelijk voor de overgrote meerderheid uit geboren Venezolanen en Dominicanen, aangevuld met een handjevol Cubanen.

Verwacht van Spanje dus vooral spierballenhonkbal, zowel vanaf de heuvel als vanuit het slagperk, en als het dubbeltje hun kant op valt kan deze ploeg zomaar hun eerste Honkbalweek-editie winnend afsluiten.

Chinese Taipei

Het nationale honkbalteam van Chinese Taipei heeft een rijke geschiedenis in het internationale honkbal en heeft deelgenomen aan verschillende grote toernooien, waaronder de World Baseball Classic, de Olympische Spelen en de Honkbalwereldkampioenschappen. Ook heeft het team meerdere keren meegedaan aan de Honkbalweek.

Het honkbalteam staat bekend om zijn sterke pitching en snelle spel. Ze hebben in het verleden verschillende successen behaald, waaronder medailles op de Olympische Spelen en andere internationale toernooien.

Over het algemeen wordt het nationale honkbalteam van Chinese Taipei beschouwd als een van de sterkste teams in Azië en een serieuze concurrent in internationale honkbalcompetities.

Italië

Italië is één van de beste honkballanden van Europa en een graag geziene gast op de Honkbalweek.

Het Italiaanse nationale honkbalteam heeft vaak een mix van spelers, waaronder enkele Italiaanse spelers die in de Verenigde Staten zijn geboren en opgegroeid, en anderen die hun carrière voornamelijk in Italië hebben ontwikkeld. Dit geeft het team een interessante dynamiek en een unieke mix van honkbaltalent. Over het algemeen heeft het Italiaanse honkbalteam bewezen dat het in staat is om tegen de beste teams ter wereld te concurreren.

Italië is een ware publiekslieveling in Haarlem. De wedstrijden tussen Italië en Nederland zijn legendarisch. De Italiaanse profcompetitie wordt zelfs een week stilgelegd voor de Honkbalweek. Het nationale team staat onder begeleiding van Hall of Famer en ex-MLB speler Mike Piazza.

USA

wee jaar geleden werden we verwend met een ijzersterke Amerikaanse selectie in Haarlem. Blikvangers van die lichting waren pitcher Paul Skenes en veldspelers Dylan Crews en Wyatt Langford. Net als hun ploeggenoten Jacob Wilson en Rhett Lowder verdwenen zij tijdens de MLB Draft van 2023 al heel vroeg van het draft-bord. Langford heeft inmiddels gedebuteerd bij regerend kampioen Texas Rangers. Nog geen twee jaar na zijn optreden op de Honkbalweek wordt hij dus al goed genoeg geschat voor het allerhoogste niveau.

Dit jaar stuurt Team USA het National Junior College Team. Junior college is voor jonge spelers die net van een high school afkomen vaak een tussenstap richting een universiteitsteam maken. De Amerikaanse selectie zal dit jaar dus iets jonger zijn dan in 2022.

De laatste keer dat een junior college-afvaardiging meedeed aan de Honkbalweek was in 2010. Van die selectie zou uiteindelijk Anthony Bemboom de Major League halen; hij speelde tussen 2019 en 2023 voor de Rays, Angels en Orioles. Momenteel bevindt hij zich in de Minor League bij de Detroit Tigers.

Hoewel de Amerikaanse ploeg in 2024 dus wat jonger zal zijn dan tijdens de laatste editie van de Honkbalweek, kunnen we wel een talentvol Team USA verwachten. Het zijn misschien niet de sterren van morgen, maar mogelijk wel die van overmorgen.

Japan

Samurai Japan, ook bekend als het Japanse nationale honkbalteam, is een van de meest prestigieuze teams in de internationale honkbalwereld. Het team staat bekend om zijn toewijding, vakmanschap en ongeëvenaarde passie voor het spel. Sinds de oprichting heeft Samurai Japan een rijke erfenis opgebouwd van succes op het veld, waardoor het een ware krachtpatser is in internationale competities.

Samurai Japan heeft een indrukwekkende reeks overwinningen behaald in verschillende internationale toernooien, waaronder de World Baseball Classic en de Olympische Spelen. Deze triomfen hebben hen een speciale plaats bezorgd in de harten van honkbalfans over de hele wereld en hebben bijgedragen aan het bevorderen van de populariteit van de honkbalsport.

Met een sterke focus op discipline, training en technische vaardigheden blijft Samurai Japan een voorbeeld van excellentie in de wereld van het honkbal. Team Japan wist de Honkbalweek drie keer te winnen en brengt ook deze editie een sterk en talentvol team mee naar Haarlem!

Kingdom of the Netherlands

Team Kingdom of the Netherlands, het nationale honkbalteam van Nederland, is een opvallende kracht in de wereld van internationaal honkbal. Het team vertegenwoordigt niet alleen Nederland, maar ook de Caribische delen van het Koninkrijk der Nederlanden, waaronder Aruba, Curaçao, en Sint Maarten, waardoor het een diverse en dynamische samenstelling heeft.

Team Kingdom of the Netherlands is historisch gezien één van de beste landen van Europa met meerdere Europese titels, een wereldtitel (2011) en vijf titels op de Honkbalweek. Ook heeft het team goede prestaties gehad op de Olympische spelen en de World Baseball Classic.

Met een mix van talent uit Nederland en de Caribische eilanden, brengt Team Kingdom of the Netherlands een unieke stijl en flair naar het internationale toneel. Ze hebben bewezen dat ze in staat zijn om te concurreren met de beste teams ter wereld en hebben een loyale fanbase verzameld die hen aanmoedigt bij elke stap op hun reis.