Waarom verandert er het één en ander aan de opzet van de Honkbalweek ten opzichte van voorgaande edities?
We hebben de wens om meer publiek te trekken en een compleet honkbalfeest te bieden voor zowel de grootste honkbalfans, als mensen die nog kennis moeten en willen maken met de sport. Daarnaast moeten we ook de zakelijke markt meer bedienen, vanwege het financiële aspect. Zonder zakelijke partners komt het bestaan van de Honkbalweek in gevaar. De start van de zomervakantie gedurende het toernooi zorgt ervoor dat zakelijke partners het tweede weekend niet aantrekkelijk vinden en die twee dagen over het algemeen zwaar op de begroting drukken. Door de kosten van het tweede weekend weg te nemen, blijven we financieel gezonder.

 

Waarom acht in plaats van tien dagen?
Naast bovengenoemde financiële beweegredenen spraken de potentieel deelnemende landen zich al in een vroeg stadium uit voor een toernooi met minder rustdagen, maar met hetzelfde aantal wedstrijden. Spelers en bonden vinden het prettiger om korter achter elkaar op het veld te staan. Bijkomend aspect was dat het vrijmaken van het (voorheen) tweede toernooiweekend het speelschema van nationale competities in Nederland en Italië tegemoetkwam. Deze kunnen nu een week eerder hervat worden.

 

Waarom wedstrijden van zeven innings in plaats van de normale negen innings?
Om een volwaardig toernooi af te werken, een toernooi dat het ook interessant maakt voor verre landen om naar Haarlem te komen, heb je 20 wedstrijden nodig. Dat aantal wedstrijden in acht dagen spelen, is onmogelijk. Daarom is er gekozen om de wedstrijden twee innings in te korten. Op die manier kunnen we op een aantal dagen maar liefst drie wedstrijden op één dag inplannen. De Honkbalweek volgt hiermee de internationale trend van bijv. de internationale honk- en softbalbond WBSC, die ook met regelmaat zeven innings als uitgangspunt neemt.

 

Wat gebeurt er als na zeven innings de stand gelijk is?
In het geval van een gelijke stand na zeven reguliere innings spelen de teams door onder de tie-breaker rule: loper op tweede honk vanaf de achtste inning en dan doorspelen tot er een winnaar is. Een gelijke eindstand is geen mogelijkheid binnen de Honkbalweek, calamiteiten daargelaten.

 

Waarom gaat de Honkbalweek over op cashloze betalingsmethoden in het stadion?
Ook hiervoor zijn meerdere redenen. De belangrijkste reden is snelheid. In het verleden hebben we regelmatig heel lange rijen bij de horeca-kramen gezien, die onder meer veroorzaakt werden door langere betalingsprocedures met wisselgeld en dergelijke. Door cashloos te gaan betalen, hopen we de wachttijden voor fans te verminderen, waardoor er meer tijd gevuld kan worden op de tribune met andere fans, genietend van de wedstrijden.

Een andere reden is dat we dankzij cashloos betalen een beter inzicht in de betalingen kunnen krijgen en in de toekomst de organisatie van het toernooi nog beter op de ‘in-stadion’-wensen van fans en toeschouwers kunnen afstemmen.

 

Mag ik nog steeds mijn eigen koelbox meenemen naar het stadion?
ommige Honkbalweektradities zijn onaantastbaar. Je eigen koelbox meenemen is er daar één van.

 

Wat zijn de coronaregels omtrent het toernooi?
We volgen te allen tijde de richtlijnen van de Nederlandse overheid op het gebied van coronaregels. Controleer vlak voor het toernooi de geüpdatete regels.