Frequently Asked Questions

Waarom verandert er het één en ander aan de opzet van de Honkbalweek ten opzichte van voorgaande edities?

We hebben de wens om meer publiek te trekken en een compleet honkbalfeest te bieden voor zowel de grootste honkbalfans, als mensen die nog kennis moeten en willen maken met de sport. Daarnaast moeten we ook de zakelijke markt meer bedienen, vanwege het financiële aspect. Zonder zakelijke partners komt het bestaan van de Honkbalweek in gevaar. De start van de zomervakantie gedurende het toernooi zorgt ervoor dat zakelijke partners het tweede weekend niet aantrekkelijk vinden en die twee dagen over het algemeen zwaar op de begroting drukken. Door de kosten van het tweede weekend weg te nemen, blijven we financieel gezonder.

Waarom acht in plaats van tien dagen?

Naast bovengenoemde financiële beweegredenen spraken de potentieel deelnemende landen zich al in een vroeg stadium uit voor een toernooi met minder rustdagen, maar met hetzelfde aantal wedstrijden. Spelers en bonden vinden het prettiger om korter achter elkaar op het veld te staan. Bijkomend aspect was dat het vrijmaken van het (voorheen) tweede toernooiweekend het speelschema van nationale competities in Nederland en Italië tegemoetkwam. Deze kunnen nu een week eerder hervat worden.

Waarom wedstrijden van zeven innings in plaats van de normale negen innings?

Om een volwaardig toernooi af te werken, een toernooi dat het ook interessant maakt voor verre landen om naar Haarlem te komen, heb je 20 wedstrijden nodig. Dat aantal wedstrijden in acht dagen spelen, is onmogelijk. Daarom is er gekozen om de wedstrijden twee innings in te korten. Op die manier kunnen we op een aantal dagen maar liefst drie wedstrijden op één dag inplannen. De Honkbalweek volgt hiermee de internationale trend van bijv. de internationale honk- en softbalbond WBSC, die ook met regelmaat zeven innings als uitgangspunt neemt.

Wat gebeurt er als na zeven innings de stand gelijk is?

In het geval van een gelijke stand na zeven reguliere innings spelen de teams door onder de tie-breaker rule: loper op tweede honk vanaf de achtste inning en dan doorspelen tot er een winnaar is. Een gelijke eindstand is geen mogelijkheid binnen de Honkbalweek, calamiteiten daargelaten.

Waarom gaat de Honkbalweek over op cashloze betalingsmethoden in het stadion?

Ook hiervoor zijn meerdere redenen. De belangrijkste reden is snelheid. In het verleden hebben we regelmatig heel lange rijen bij de horeca-kramen gezien, die onder meer veroorzaakt werden door langere betalingsprocedures met wisselgeld en dergelijke. Door cashloos te gaan betalen, hopen we de wachttijden voor fans te verminderen, waardoor er meer tijd gevuld kan worden op de tribune met andere fans, genietend van de wedstrijden.

Een andere reden is dat we dankzij cashloos betalen een beter inzicht in de betalingen kunnen krijgen en in de toekomst de organisatie van het toernooi nog beter op de ‘in-stadion’-wensen van fans en toeschouwers kunnen afstemmen

Mag ik nog steeds mijn eigen koelbox meenemen naar het stadion?

Sommige Honkbalweektradities zijn onaantastbaar. Je eigen koelbox meenemen is er daar één van.

Wat zijn de coronaregels omtrent het toernooi?

We volgen te allen tijde de richtlijnen van de Nederlandse overheid op het gebied van coronaregels. Controleer vlak voor het toernooi de geüpdatete regels.

Zijn er invalidenplekken in het stadion?
Wij hebben een aantal invalidenplekken gereserveerd voor de zijtribune achter het eerst honk. Komt u met iemand die in een rolstoel zit een wedstrijd bezoeken, stuur dan even een bericht naar info@honkbalweek.nl zodat we de plek kunnen reserveren.
Kan ik tussen de wedstrijden door het stadion verlaten en dan weer terugkomen?

Ja, dat kan. U dient dan wel uitgescand te worden en daarna weer ingescand.

Is de Honkbalweek Haarlem ook telefonisch bereikbaar?

Tijdens het toernooi zullen wij telefonisch bereikbaar zijn. Het mobiele nummer zal vlak voor aanvang van het toernooi op de website komen te staan.

Hoe kan ik het Pim Mulierstadion het makkelijkst bereiken?

Het Pim Mulierstadion is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de auto en de fiets. We adviseren om met het openbaar vervoer naar de Honkbalweek te komen. Station Bloemendaal is op loopafstand van het Pim Mulier en er stoppen verschillende bussen in de buurt. Als je met de auto komt, kun je gratis parkeren op het parkeerterrein van het Kennemer Sportcenter in Haarlem. Vanaf daar rijden pendelbusjes naar het stadion. Naast de ingang van het Honkbalweekterrein is een bewaakte fietsenstalling. LET OP: bij parkeren in het naastgelegen vergunninghoudersgebied riskeer je een hoge boete!

9292 reist met je mee – 9292.nl

Pim Mulierstadion

Kennemer SportCenter

Hoe is de Honkbalweek met duurzaamheid bezig?

Dit jaar proberen we zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Zo hebben we de kaartverkoop digitaal gemaakt, kun je cashless betalen en maken we dit jaar voor het eerst gebruik van recyclebare PET-bekers*.

Hoe werkt het?
Je krijgt een bekermunt wanneer je bij de ingang je QR-code scant. Hiervoor krijg je bij de bar een beker, waarna je je drankje betaalt. Als je een nieuw drankje bestelt, ruil je je beker in voor een schone en betaal je alleen voor je drankje. Bekers kunnen niet omgeruild worden voor geld. Lever aan het eind van de dag je beker in bij de bar of gooi hem in de afvalbak. Zo zorgen we samen dat er geen bekers op de grond belanden en draag je bij aan een duurzaam evenement.

EN….HOUDEN WE SAMEN HET HONKBALWEEKTERREIN SCHOON!

Ben je je beker kwijt, dan betaal je € 0,50 voor een nieuwe.

* rPET is gerecycled polyethyleentereftalaat (PET), oftewel materiaal dat is gemaakt van eerder gebruikt PET-plastic. De bekers, die op gewone soft cups lijken, zijn volledig te recyclen tot nieuwe bekers.

Is het toegestaan om eten/drinken te bestellen bij externe partijen buiten de Honkbalweek om?

Het is niet toegestaan om tijdens de Honkbalweek eten en/of drinken te laten bezorgen door (food)restaurants. Ook niet op 10 meter buiten de hekken van het terrein eten laten bezorgen en dan mee naar binnen nemen.