De Pitch Clock: Tempo in Honkbal

De introductie van de Pitch Clock is bedoeld om deze pauzes te verkorten, waardoor de wedstrijden dynamischer en aantrekkelijker worden voor het publiek. Dit zorgt niet alleen voor een snellere voortgang van de wedstrijden, maar houdt ook de spanning en de aandacht van de toeschouwers vast.

WAT HOUDT DE PITCH CLOCK PRECIES IN?

De Pitch Clock is een timer die bepaalt hoe lang de pitcher de tijd heeft om de volgende pitch te doen. In de Major League Baseball (MLB) is de standaard ingesteld op 15 seconden wanneer er geen lopers op de honken staan, en 20 seconden wanneer er wel lopers op de honken staan. Tijdens de Honkbalweek geldt er alleen een limiet van 20 seconden als er geen lopers op de honken staan. Dit is in lijn met de WBSC regels.

De Pitch Clock wordt duidelijk zichtbaar geplaatst in het stadion, zodat zowel spelers als toeschouwers kunnen zien hoeveel tijd er nog resteert voor de volgende pitch. Als de pitcher de bal niet op tijd gooit, wordt er een wijd toegekend aan de slagman. Dit kan strategisch nadelig zijn voor het verdedigende team, wat de pitchers aanmoedigt om het tempo hoog te houden.

Niet alleen gelden er tijdslimieten tussen de pitches maar ook op andere momenten in het spel:

  1. Twintig (20) sec tussen de pitches (alleen zonder lopers, vanaf het ontvangen van de bal in de buurt van de heuvel).
  2. Het bezoek van de werper van de coach/manager is ingesteld op maximaal dertig (30) seconden (vanaf het overschrijden van de foutlijn).
  3. Pitcherswissel wordt ingesteld op negentig (90) seconden (vanaf het uitstappen van bullpen).
  4. Tussen de inningklok wordt ingesteld op honderdtwintig (120) sec. (vanaf moment dat deverdedigende werper de foutlijn overschrijdt).

Met de introductie van de pitch clock onderstreept de Honkbalweek haar pay off; The Future of Baseball!