Honkbalweek Haarlem: kweekvijver voor MLB-talent

Regelmatig krijgen we als organisatie te horen: hoe sterk zijn de deelnemende teams aan de Honkbalweek?

Ons uitgangspunt is en blijft altijd: zo sterk mogelijk en van meerdere continenten. Dat is de afgelopen edities goed gelukt. Om een voorbeeld te geven: het streven is altijd om een goed team namens de VS, de bakermat van het honkbal, in Haarlem op het veld te krijgen. MLB-teams zijn onhaalbaar; de competitie wordt daar niet onderbroken. De profs van het hoogste niveau komen dus niet. Dankzij een prima relatie met USA Baseball kwam er in 2022 wel opnieuw een team naar Nederland vol met potentiële toekomstige sterren. Het team bestond uit derde- en vierdejaars collegespelers die vrijwel allemaal beschikbaar waren voor de MLB Draft die een paar weken na het toernooi gepland stond.

College? Draft? Een korte tussenstap: in de VS gaat alle amateursport via high schools en universiteiten; amateurverenigingen zoals in Nederland bestaan niet. De enige mogelijkheid om prof te worden is gescout wordt door een proforganisatie. Je kunt al vanaf de middelbare school gedraft worden, maar als je besluit naar college te gaan, speel je meestal twee of drie jaar collegehonkbal voor je ‘pro’ gaat en je beschikbaar stelt voor de draft.

De MLB-organisatie die het slechtste winst/verliespercentage had in het voorafgaande jaar krijgt elk jaar de eerste keus. Daarna mag het op één na slechtste team kiezen, etc. Zo kiezen alle organisaties spelers, tientallen rondes lang. Als een speler door een club wordt gekozen, wordt er onderhandeld over het tekengeld. First-rounders krijgen de grootste bonus en zo loopt het langzaam af. Daarna ben je zes jaar eigendom van de club en ontvang je, naast je tekenbonus, een salaris dat begint bij $40.000 per jaar.

Eén van de werpers van Team USA in Haarlem in 2022 was Paul Skenes (foto). Hij werd in juni j.l. als eerste gedraft, door de Pittsburgh Pirates. Hij ontving een bonus van $9.2 miljoen. Ook de nr. 2 van de eerste ronde, outfielder Dylan Crews (Washington Nationals, bonus $9 miljoen), was een paar weken ervoor actief in Haarlem.

In onderstaande tabel staan negen spelers die in 2022 Haarlem te zien waren en in de eerste ronde gedraft zijn:

Naam

Plek in de eerste ronde van de draft 2023

Bonus in $Miljoenen

Paul Skenes

1

9,2

Dylan Crews

2

9

Wyatt Langford

4

8

Jacob Wilson

6

5,5

Rhett Lowder

7

5,7

Kyle Teel

14

4

Jacob Gonzalez

15

3,9

Enrique Bradfield

17

4,2

Hurston Waldrepp

24

3

Dit waren dus de grootste talenten, van wie verwacht wordt dat ze binnen afzienbare tijd in de Majors zullen spelen. Intussen hebben we in Haarlem al een enorme hoeveelheid latere supersterren in hun jongere jaren de revue zien passeren; van Mark Prior (2000) tot Stephen Strasburg (2008) en van Trea Turner (2012) tot Alex Bregman (2014). De lijst is lang en wordt alleen maar langer; het is slechts een kwestie van tijd voor we de eerste spelers uit HWH 2022 in de Majors zien. Voor sommigen is het misschien zelfs volgend seizoen al tijd!

In 2024 komt er opnieuw een Team USA naar Haarlem, deze keer in de vorm van een NJCAA-ploeg; één niveautje jonger dan de mannen die we de laatste jaren op het veld zagen, maar zeker ook enorm getalenteerd.

De bezoekers van de Honkbalweek van 2024 kunnen vast weer genieten van tophonkbal, gespeeld door toptalenten en ervaren rotten, in verschillende stijlen: Aziatisch, Amerikaans en Europees.