KONINKRIJKSTEAM MET MIX VAN TALENT EN ERVARING OP JACHT NAAR TITEL

Bondscoach Evert-Jan ‘t Hoen heeft bekendgemaakt met welke spelers hij op de Honkbalweek Haarlem niet alleen op jacht gaat naar titelprolongatie, maar ook hoopt de A-status terug te verdienen. Het Koninkrijksteam opent de week al op vrijdagavond om 19:30 met een duel tegen het jonge Team USA.

Bondscoach ‘t Hoen kiest deze editie voor een mix van talent en ervaring, maar voor de trouwe volgers van Nederlands honkbal vooral voor bekende namen. Vijftien van de 24 selectieleden komen namelijk uit in de Lucky Day Honkbal Hoofdklasse, waarin Curaçao Neptunus de uitgesproken hofleverancier is met maar liefst negen afgevaardigden. De spelers uit de eigen Hoofdklasse worden aangevuld met een negental topspelers en -talenten uit buitenlandse competities.

PITCHING

Vooral op de heuvel zijn traditiegetrouw de Hoofdklasse-spelers goed vertegenwoordigd in het Koninkrijksteam en dat gaat ook deze editie in Haarlem weer op. Lars Huijer (HCAW) gooide twee jaar geleden in de halve finale een geweldige wedstrijd tegen titelfavoriet Japan en hoopt binnenkort datzelfde niveau weer te halen in het Pim Mulierstadion.

Hij krijgt in de rotatie andermaal gezelschap van Shairon Martis (Curaçao Neptunus). De pitcher die altijd bekend zal blijven staan als de man van een no-hitter op de World Baseball Classic legde twee jaar geleden de knuppels van Curaçao in de finale het zwijgen op en is eigenlijk al jaren niet meer weg te denken uit Oranje.

Een derde starter zou – net als op de WBC van vorig jaar – Martis’ teamgenoot Tom de Blok kunnen zijn, maar die eer zou ook Koen Postelmans te beurt kunnen vallen. Die maakt namelijk een geweldige seizoenstart door bij de club uit Rotterdam.

Een andere optie zou Jaydenn Estanista (Jersey Shore BlueClaws, High-A) kunnen zijn. De jonge werper uit de organisatie van de Philadelphia Phillies begon op de WBC ook een wedstrijd en is de enige Koninkrijksspeler die deze Honkbalweek overkomt uit de Minor League, waar hij uitkomt voor de Jersey Shore BlueClaws, nadat hij onlangs promotie maakte vanuit Single A. De geboren Antilliaan worstelde afgelopen jaar met een zware blessure, maar is nu weer fit.

De andere Hoofdklasse-werpers in de selectie zijn Juan Carlos Sulbaran, Aaron de Groot, Ryan Huntington (allen Neptunus), terwijl Kevin Kelly (Sultanes de Monterrey, Mexico), Eric Mendez (Atleticos de Puerto Plata, Dominicaanse Republiek) en Scott Prins (Ottawa Titans, Canada) naast Estanista werden ingevlogen om de tegenstanders kort te houden.

ERVARING

Wladimir Balentien stopte sinds de vorige Honkbalweek met honkballen, maar Roger Bernadina en Juremi Profar, beiden tegenwoordig actief bij de Macerata Angels in de Italiaanse Serie A, waren twee jaar geleden ook offensief van grote waarde voor het Koninkrijksteam en ‘t Hoen kan dus deze editie wel weer rekenen op hun krachtige inbreng. Met hen reizen eveneens Junior Martina, Eugene Helder (beiden onder contract bij Bologna Fortitudo) en Jiandido Tromp (San Marino) af vanuit de Laars.

Voor Helder kan het zijn debuut worden bij het Koninkrijksteam. De 28-jarige Arubaan bereikte al op zijn 21e het hoogste Minor League-niveau en deelde in de organisatie van de Seattle Mariners onder anderen een kleedkamer met Julio Rodriguez, Mitch Haniger, J.P Crawford, Jarred Kelenic en een herstellende Felix Hernandez, maar slaagde er nooit in die laatste stap naar de Majors te maken.

TALENT

Deze ervaren krachten worden veelal aangevuld met jong talent. Zo debuteert de 21-jarige Tyriq Kemp deze week bij het Koninkrijksteam. Het talent, dat tegenwoordig in Amerika speelt voor Baylor University, blonk de afgelopen jaren vaak uit op internationale jeugdtoernooien en mag zich nu dus melden bij het grote Oranje. Daar komt hij een heel goede bekende tegen, namelijk zijn broer Dwayne. Kemp senior – al is die verwijzing eigenlijk nog steeds toegewezen aan pater familias Adonis – verzamelde al meer dan 100 interlands, maar zal in Haarlem voor het eerst zijn broertje aan zijn zij vinden.

Of de jonge Kemp echter kan rekenen op een basisplaats, is maar de vraag. Zeker is dat achter de thuisplaat een debutant zal plaatsnemen. Jair van Borkulo (HCAW) en Sem Kuijper (DSS-Kinheim), respectievelijk 22 en 20 jaar oud, zijn namelijk de twee catchers in de selectie en zullen dus onderling moeten uitmaken wie mag starten. Beiden werden vorig jaar in Oostenrijk Europees kampioen Onder-23, waar Kuijper zelfs werd uitgeroepen tot Speler van het Toernooi.

De overige selectieleden zijn Stijn van der Meer (Neptunus), Delano Selassa, Jeandro Tromp (beiden HCAW) en Denzel Richardson (Amsterdam Pirates).