Op weg naar een eerlijkere toekomst met PitchCom

Dat er aan technologische ontwikkelingen ook een duistere schaduwzijde zit, bleek wel toen Major League Baseball een paar jaar geleden in grote verlegenheid gebracht werd door het sign stealing-schandaal van de Houston Astros. De kampioen van 2018 zou haar succes namelijk mede te danken hebben gehad aan vals spel. Aan de bond sindsdien dus de taak om de kwaadwillende ploegen voor te blijven in een technologische wapenwedloop.

Sign stealing

Zodra een slagman van de Astros gedurende die triomftocht het slagperk in stapte, spitste hij zijn oren of er vanuit de dugout getrommel op een omgekeerde vuilnisbak te horen was. Indien dat het geval was, kon hij namelijk een off speed pitch verwachten. Een spion in het verre veld had namelijk op dat moment net genoeg tijd gehad om het teken van de catcher richting de heuvel te ontcijferen en door te spelen naar de dugout.

Hoewel de Astros absoluut niet de enige waren die dergelijke tactieken gebruikten – ook de New York Yankees en Boston Red Sox, om er maar twee te noemen, werden er nadrukkelijk mee in verband gebracht – maar het legde de organisatie uit Texas zeker geen windeieren. Of het ze daadwerkelijk de titel bezorgd heeft, kan je nooit met absolute zekerheid zeggen, maar voor veel fans zal er toch een klein asteriskje achter die titel blijven staan.

Waar teams vroeger de gekste capriolen moesten uithalen om eerst de tekens te ontcijferen en deze dan ook nog eens op tijd bij de slagman te krijgen – er zouden zelfs mensen met een scherpschuttersgeweer in de tribune gezeten hebben om via het vizier beter zicht te hebben op de handen van de catcher – is dat tegenwoordig natuurlijk een stuk makkelijker, en vooral sneller, geworden.

PitchCom

Om dit soort praktijken in de toekomst uit te bannen, werd Pitch Com geïntroduceerd. Dit is een systeem waarmee catcher en pitcher met elkaar kunnen communiceren zonder dat het voor anderen mogelijk is mee te luisteren. Dat is in elk geval de bedoeling, want wie weet zijn er inmiddels al slimme hackers bezig om ook in dit communicatiemiddel in te breken.

https://twitter.com/BsblAuthority/status/1511740527250706435

Niet iedereen is hier blij mee. Zo vindt Max Scherzer het allemaal maar onzin. ‘Het stelen van elkaars tekens hoort nou eenmaal bij de sport’, zegt de voormalig pitcher van de Astros. Hij genoot er zelfs van om met zijn catcher manieren te bedenken om de tegenstander te slim af te zijn. De kans dat je eenzelfde antwoord zal krijgen van een pitcher die weggeslagen is door valsspelende Astros lijkt echter klein. In sommige gevallen werden zelfs carrières beïnvloed door dit valsspelen en dus moeten mensen als Scherzer er misschien maar aan wennen dat dit de toekomst van de sport zal zijn.