SPANJE, EUROPEES KAMPIOEN MET EEN LATIJNS-AMERIKAANS TINTJE

De eerste ploeg die we willen voorstellen, is Honkbalweekdebutant Spanje. Hoewel deze Zuid-Europeanen dus pas voor het eerst afreizen naar Haarlem, kun je dankzij hun vijftien bronzen medailles op het Europees kampioenschap met recht zeggen dat zij al sinds mensenheugenis de best-of-the-rest zijn achter Nederland en Italië.

De laatste jaren lijkt de ploeg van bondscoach Nelson Prada steeds meer in staat de dubbel-hegemonie te doorbreken. De Europese titel van vorige zomer bewijst dat de Spanjaarden zich tegenwoordig zelfs goed kunnen meten met de eeuwige rivalen.

EUROPEES KAMPIOEN

In Tsjechië versloegen de Spanjaarden hun tegenstanders over het algemeen met groot vertoon van macht. Ze sloten de groepsfase af met 36 runs voor en slechts twee tegen. Die lijn werd in de kwartfinale moeiteloos doorgezet met een 18-3 overwinning op Zweden, waarna in de halve eindstrijd het Nederlandse Koninkrijksteam wachtte.

Na een vroege achterstand van 6-1 leek de Spaanse ploeg kansloos voor de eindzege, maar met een knappe comeback draaide de Mediterrane slagploeg alsnog de wedstrijd helemaal om en stond na negen innings een eindstand van 7-6 in hun voordeel op het scorebord. De Britten waren vervolgens in de finale voer voor de kat: 11-2.

LATIJNS-AMERIKAANS TINTJE

Dit succes danken de Spanjaarden vooral aan een groot contingent Zuid- en Midden-Amerikaanse spelers. De selectie bestaat namelijk voor de overgrote meerderheid uit geboren Venezolanen en Dominicanen, aangevuld met een handjevol Cubanen. Het aantal spelers dat in Spanje ter wereld kwam, blijft meestal beperkt tot één of twee man.

Op het EK werd Wander Encarnacion uitgeroepen tot meest waardevolle speler. De 23-jarige derdehonkman is van geboorte Dominicaan, maar speelde tot deze winter zijn hele carrière in Spanje, waar hij uitkwam voor de Tenerife Marlins. Met die ploeg pakte hij afgelopen seizoen de titel, alvorens de overstap te maken naar de Italiaanse competitie, waar hij voor Parma Clima zal gaan spelen.

SPIERBALLENHONKBAL

Andere spelers die indruk maakten op het Europees Kampioenschap waren krachtpatser Omar Hernandez, de geboren Cubaan werd op het EK homerun king en scoorde de meeste runs, de eveneens beresterke Dominicaan Edison Valerio en de Venezolaanse catcher Gabriel Lino. Verder beschikken ze in de Dominicanen Fernando Baez en Rhiner Cruz over een sterk relievers-duo, dat vaak de deur met succes dichtsmijt als de ploeg eenmaal op voorsprong komt.

Verwacht van Spanje dus vooral spierballenhonkbal, zowel vanaf de heuvel als vanuit het slagperk, en als het dubbeltje hun kant op valt kan deze ploeg zomaar hun eerste HWH-editie winnend afsluiten.