Team USA 2024, de sterren van (over)morgen

Nadat we vorige week Europees kampioen Spanje aan jullie hebben voorgesteld, is het nu de beurt aan Team USA. De Amerikanen komen deze editie met een iets jongere ploeg naar Haarlem dan de vorige editie. Maak alvast kennis met de sterren van overmorgen.

Twee jaar geleden werden we verwend met een ijzersterke Amerikaanse selectie. Blikvangers van die lichting waren pitcher Paul Skenes en veldspelers Dylan Crews en Wyatt Langford. Net als hun ploeggenoten Jacob Wilson en Rhett Lowder verdwenen zij tijdens de MLB Draft van 2023 al heel vroeg van het draft-bord. Langford heeft inmiddels gedebuteerd bij regerend kampioen Texas Rangers. Nog geen twee jaar na zijn optreden op de Honkbalweek wordt hij dus al goed genoeg geschat voor het allerhoogste niveau.

JUNIOR COLLEGE
De kans dat de Amerikanen die we komende zomer aan het werk zullen zien in het Pim Mulierstadion ook zo snel die stap zullen maken, lijkt klein. Dit jaar stuurt Team USA namelijk niet het Collegiate National Team, maar het National Junior College Team. Junior college is voor jonge spelers die net van een high school afkomen vaak een tussenstap richting een universiteitsteam. De Amerikaanse selectie zal dit jaar dus iets jonger zijn dan in 2022.

De laatste keer dat een junior college-afvaardiging meedeed aan de Honkbalweek was in 2010. Van die selectie zou uiteindelijk alleen Anthony Bemboom de Major League halen; hij speelde tussen 2019 en 2023 voor de Rays, Angels en Orioles. Momenteel bevindt hij zich in de Minor League bij de Detroit Tigers. Er zijn echter genoeg andere MLB-spelers met een verleden op een junior college. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Hall of Famers Trevor Hoffman en Don Sutton, Mets-icoon Howard ‘HoJo’ Johnson en de man met een van de meest beruchte bat flips aller tijden, José Bautista. Tweevoudig All-Star en huidig Miami Marlin Tim Anderson maakte zelfs direct van een junior college de overstap naar een profclub toen hij werd gedraft door de Chicago White Sox.

BRYCE HARPER
Datzelfde gold voor Bryce Harper. De tweevoudig MVP koos ervoor om één seizoen voor een junior college te spelen. Op 17-jarige leeftijd verliet hij namelijk zijn high school in Las Vegas om over te stappen naar het team van College of Southern Nevada, waar hij in 66 wedstrijden maar liefst 31 homeruns sloeg; een aantal dat bijna een verdrievoudiging was van het oude homerunrecord van twaalf. Nadat hij was uitgeroepen tot beste amateurspeler van het land, werd hij in de draft van 2010 als eerste gekozen door de Washington Nationals.

Hoewel de Amerikaanse ploeg in 2024 dus wat jonger zal zijn dan tijdens de laatste editie van de Honkbalweek, en de kans dat er een speler tussenzit van het kaliber van Bryce Harper klein is, kunnen we wel een talentvol Team USA verwachten. Het zijn misschien niet de sterren van morgen, maar mogelijk wel die van overmorgen.