De ‘robot umps’ komen eraan!

In deel 1 van ons drieluik over The Future of Baseball keken we naar nieuwe regels die de sport attractiever moeten maken. In deze aflevering richten we ons vizier op een innovatie die de sport rechtvaardiger moet maken, namelijk het Automated Ball-Strike System – kortweg ABS, maar in de volksmond geregeld ‘robot umps’ genoemd.

Mopperen op de scheidsrechter hoort bij honkbal als ‘peanuts and cracker jacks’, maar misschien is dat binnenkort wel verleden tijd. Major League Baseball is namelijk al jaren bezig met het testen van een geautomatiseerd systeem om slag- en wijdballen te callen en het lijkt een kwestie van tijd voordat we dit systeem ook op het hoogste niveau gaan zien. Wat betekent deze vernieuwing voor de toekomst van de sport?

HAWK-EYE & VAR
In 2006 werd in het tennis het Hawk-Eye-systeem geïntroduceerd. Spelers konden vanaf dat moment per set een aantal challenges inzetten om (in hun ogen verkeerde) beslissingen aan te vechten. In die sport wordt een dergelijk geautomatiseerd systeem dus al bijna twintig jaar toegepast en de reacties zijn over het algemeen positief gebleken.

Dat kunnen we helaas niet zeggen over de vergelijkbare VAR (Video Assistant Referee) in het voetbal. Nog al te vaak gaat het na een speeldag over opmerkelijke beslissingen van de mannen in de container op de stoep van het stadion, maar die zijn dan ook vaak gebaseerd op interpretatie. Wat dat betreft zou het Automated Ball-Strike System in het honkbal meer weg hebben van het in tennis gebruikte Hawk-Eye. Of een pitch door de slagzone ging is immers bij een goed werkend systeem met dezelfde zekerheid vast te stellen als het in of uit zijn van een tennisbal.

CHALLENGES?
Dat ABS er daadwerkelijk komt, lijkt dus zo goed als zeker, alleen de invulling ervan blijft vooralsnog onduidelijk. Gaan alle worpen gecalled worden door deze zogenaamde ‘robot umps’ of wordt de eerste beslissing – net als in tennis – in principe nog genomen door de scheidsrechter achter de plaat en kan deze vervolgens aangevochten worden door een manager, slagman of veldspeler? In dit laatste geval zou er sprake blijven van een tactisch component, want wat zet een manager ermee op het spel en wanneer zet je je challenge in?

Op dit moment is het bij experimenten in de Minor Leagues het geval dat een slagman door middel van een tik op zijn helm mag aangeven dat hij een beslissing aanvecht, terwijl ook een catcher dit kan doen.
https://x.com/FutureSox/status/1774141766733602899?s=20

Het blijft dus nog even gissen wanneer en hoe ABS geïmplementeerd gaat worden, maar dat het op den duur de sport een stuk eerlijker zal gaan maken, lijkt een zekerheidje. Dat scheidsrechterlijke beslissingen minder een rol zullen gaan spelen in de uitkomst van een wedstrijd, zullen de meeste mensen toejuichen, maar stiekem zullen we de woedende tantrums van spelers als Kyle Schwarber toch ook een beetje missen, dus nog één keer om het af te leren:
https://www.youtube.com/watch?v=dzE0LGb6xLw