Terugblik op de Honkbalweek Haarlem 2018

Japan wint succesvolle Honkbalweek Haarlem

De 29e Honkbalweek Haarlem is nu geschiedenis. Op zondag 22 juli werd Japan de overtuigende (en ongeslagen) winnaar van het evenement dat op vrijdag 13 juli van start ging. Het was de vierde Honkbalweek-titel voor Japan, maar hun eerste sinds 1994. In de finale won Japan met 5-0 van Chinese Taipei in een wedstrijd die de afsluiting vormde van tien dagen ‘smullen in het Pim Mulier’. Een finale die begon met het gooien van de eerste bal door topwerper van weleer Herman Beidschat. De Aziaten openden het toernooi met twee nipte 1-0 overwinningen. In het openingsduel van het evenement won Japan in de tiende inning met 1-0 van Italië na een squeeze. De toon was daarmee gezet, want wat hebben we kunnen genieten van de sterke Japanse ploeg. Met hun korte spel (stootslagen) zorgde Japan voor mooie momenten, maar de ploeg liet ook agressief honklopen, goed slagwerk, solide verdediging en vooral ook sterke pitching zien. Japan was na een paar dagen bij velen al favoriet voor de eindtitel en dat werd waargemaakt. Chinese Taipei was een meer dan waardige tegenstander in de Aziatische finale. Ook Taipei was met een aantrekkelijk en sterk team in Haarlem en zorgde eveneens voor mooie momenten.

In de halve finale won Taipei in de halve finale met 7-5 van Nederland, dat hierdoor genoegen moest nemen met de derde plaats. Debuterend bondscoach Evert-Jan ’t Hoen noemde de derde plaats teleurstellend. ,,We wilden in de finale spelen en het toernooi winnen”, aldus ’t Hoen, die het belang van de Honkbalweek onderstreepte. ,,Het is heel belangrijk dat de Honkbalweek Haarlem en het World Port Tournament er zijn”, stelt ’t Hoen. ,,We krijgen er veel exposure door. De honkbalsport wordt hierdoor bereikbaar voor iedereen. Zeker voor kinderen. Ik kwam een ventje van negen jaar tegen, die voor het eerst naar een honkbalwedstrijd kwam kijken. Dat vind ik nou mooi. Daar geniet ik van. Dan hoop je dat hij niet alleen blijft kijken maar ook doorgaat met spelen.” Cuba, dat minder presteerde dan vooraf was verwacht, sloot het toernooi toch met een goed gevoel af. In de play-offs werd zowel van Duitsland als Italië gewonnen, zodat de ploeg uiteindelijk op de vierde plaats eindigde. Italië was er voor het eerst na veertien jaar weer bij in Haarlem en dat resulteerde in een zinderende klassieke thriller op vrijdagavond tegen Nederland die door Oranje in een vol Pim Mulier Stadion pas in de negende inning met 2-1 werd gewonnen.

Toernooi-debutant Duitsland gaf ook een visitekaartje af en bleek zich goed staande te kunnen houden in het deelnemersveld. Een evenement beginnen op vrijdag de dertiende kan natuurlijk problemen over jezelf afroepen. Zo niet voor de Honkbalweek, want voorzitter Guus van Dee en zijn comité besloten dat wel te doen. En wat werd het een mooie ‘Week’. Volle tribunes met enthousiaste en ontspannen, maar vooral genietende toeschouwers. Heel veel genietende gezichten ook onder al die spelers, coaches en officials. Al die medewerkers die constant bezig waren en met een lach hun werk deden. Organisatoren die elke dag met een brede lach op hun gezicht net zo genietend rondliepen. Zij waren voor iedereen benaderbaar, mengden zich regelmatig onder de medewerkers en stonden open voor alles. Voor het eerst in de historie van de Haarlemse Honkbalweek is er geen druppel regen gevallen. Tien dagen lang hebben we kunnen genieten van aantrekkelijk honkbal, positieve geluiden, een uitstekende sfeer die bij de Honkbalweek hoort en vooral ook van elkaar. Samen hebben we van deze Honkbalweek een succes gemaakt! We zagen op de tribune acts van de verkoop-jongens van Villa Westend, genoten van de aanstekelijke aanmoedigingen van de Taipei-suppporters, het zingen van ‘Het Derde Honk’, de heerlijke sfeermakende muziek van Jeroen en Brian, uiteraard ‘De Vlieger’ en nog veel meer. We konden ook genieten van de prachtige stem van Belinda Vermeer, die op de eerste avond de volksliederen zong van Duitsland en Nederland.

Voor aanvang van de finale nog zo’n kippenvel-moment toen zowel het volkslied van Chinese Taipei als dat van Japan live werd gezongen. Terugkijkend op de 29e Honkbalweek Haarlem kunnen we voor de volle honderd procent stellen dat het tien topdagen zijn geweest en dat we kunnen spreken van een bijzonder geslaagd evenement. Een toernooi, waarvoor de inbreng van sponsors uiteraard nodig is. Gelukkig beschikt de Honkbalweek Haarlem over een groot aantal trouwe sponsors en partners, die het evenement ook dit keer weer ondersteunden. Dank daarvoor. Maar een toernooi zoals de Honkbalweek is ook alleen maar mogelijk dankzij de inzet van zo’n 120 vrijwilligers die er van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat voor zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Daarvoor is eveneens veel dank verschuldigd. Een woord van dank is ook zeker op zijn plaats aan de toeschouwers, want die zorgden immers voor de fantastische sfeer die er tien dagen in het historische Pim Mulier Stadion heerste. Zonder ook maar iemand tekort te willen doen moeten we toch een groot woord van hulde plaatsen over het organisatie-comité. Onder leiding van Guus van Dee hebben zij de uitdaging aangenomen en het aangedurfd de 29e Honkbalweek Haarlem op de rails te zetten. Zij zijn daar zeker in geslaagd! Hulde! Tijdens de slotceremonie kondigde Guus van Dee het al aan: er komt een dertigste (jubileum) Honkbalweek. Van 26 juni tot en met 5 juli in het Olympische jaar 2020! Over twee weken begint de organisatie met de eerste voorbereidingen. Hou deze website in de gaten voor nieuws en updates! Tot over twee jaar!

Tekst: Marco Stoovelaar